torsdag 10 oktober 2024

Hullingslösa trekrokar vid gäddfiske samt andra skonsamma sätt att hantera gäddan.

 Att bedriva ett så skonsamt gäddfiske som möjligt då man har för avsikt att återsätta gäddan så kallat "Catch and Release" är inte alltid så enkelt som många tror, eller många tror nog att dom bedriver ett skonsamt gäddfiske fast dom inte gör det. Jag ska försöka belysa flera bra sätt att så skonsamt som möjligt hantera gäddan  samt även saker som inte alls är bra eller direkt dåligt. Nu finns det ju inget sätt att fiska gädda som är 100 % skonsamt men man kan göra så mycket som möjligt för att fisken ska överleva med minimala skador så den kan återhämta sig och reproducera nya gäddor varje år. Detta är ju av stor vikt om vi som älskar att fiska gädda ska kunna göra det i många år framöver.

Om vi börjar med krokarna på alla beten som är för gäddfiske samt kroktackel vare sig du tillverkar dom själv eller köper färdiga så sitter det alltid minst 2 st trekrokar på, ibland 3 st. Dessa krokar är försedda med hullingar i varierande storlek och krokarna är så klart också i olika storlekar. Vissa krokar har groteskt stora hullingar och andra har micro hulling men vilket som så är dom där för att fisken inte ska kunna slita loss kroken så lätt. Detta medför även ett problem för oss gäddfiskare som vill kunna lossa fisken utan att ens ta upp den i båten. Alltså bara lossa den vid exempelvis båtkanten. Om du håvar en gädda som har ett bete i käften och flera av krokarna är utanför käften så blir det även mycket trassel i håven och det blir svårt och det tar tid att få loss gäddan vilket är dåligt. Mer om detta med tid längre ner. Sen finns ju även risken att du får en krok i fingret, handen, armen osv och har du då en hulling på kroken så blir det svårt att ta ut kroken utan en hel del skador om du inte kan pressa igenom kroken, klippa av hullingen och sedan backa ur kroken ur handen. Så när gäddan har ditt bete i munnen med 2 st trekrokar och du ska lossa gäddan så vet vi gäddfiskare att ibland är det väldigt besvärligt och detta är alltid pga hullingarna som sitter hårt i brosk, ben, gälar osv. Om du istället har krokar utan hulling så är det mycket lättare att få loss gäddan, mindre trassel i håven, mindre smärtsamt för dig dagen du sätter en krok i handen.

Men tappar man inte mycket mer fisk då med hullinglöst. Nej jag tror inte det. För ett antal år sedan provade jag detta med hullinglöst och då upplevde jag att jag tappade mer fisk på framförallt beten i plast eller trä. På beten med stingertackel va det samma som med hullingförsedd krok och jag ska förklara varför. Det kan faktiskt vara så att om du gör rätt så kommer du tappa mindre antal gäddor med hullinglösa krokar.

Om vi tittar på detta med motstånd att driva in en stor 3.0-4.0 krok i en rejäl gäddkäft. Ta en gädda på 7-10 kg och titta ner i gapet så ser du till största delen bara tänder, ben, hårt brosk, gälar. Om du tar en stor trekrok med en rejäl hulling så måste ju den kroken pressas igenom detta, även hullingen. Om du mäter med ett skjutmått eller bara ögonmått över bara kroktråden och sedan över hullingen så kan det vara 2 mm grövre över hullingen. Självklart krävs det rejält mycket mer kraft att driva in kroken ordentligt över hullingen än om du inte har hullingen där. En hullinglös krok glider således lättar in djupare med mindre motstånd i brosk, ben och mellan tänder. Och när gäddan sitter där och du fångat den och ska lossa den så blir skadorna väldigt mycket mindre när du tar loss en hullinlös krok vs en med stora hullingar, det går även väldigt mycket fortare.

Så länge du håller linan spänd och inte låter gäddan ta för mycket kommando så kommer den inte att ruska loss hullinglösa krokar lättare än krok med hulling. Det kan bli tvärtom om du inte lyckats driva igenom hulling genom brosket, då sitter ju den kroken bara lite grann i gäddan och den kan antingen lossna eller rätas ut lättare.

Så varför kan gäddan slita sig loss lättare från beten så som jerkbaits, wobbler, tails med hård skalle och andra beten gjorda av trä eller plast jämfört med beten som är av gummi som använder stinger tackel om du använder hullinglösa krokar? Jo pga hävstångs effekten eller bryteffekten hur du nu vill kalla det.

På beten som är av gummi så sitter ju krokarna på ett tackel som släpper från betet och bara krokarna sitter i munnen eller även om gummit är i munnen så är det mjukt, ingen hävstångseffekt. På beten av plast eller trä så sitter ju krokarna i öglor på betet och är dom för nära kroppen av betet så kan det bli så att när gäddan ruskar och sliter så skapas en bryteffekt som gör att krokarna lättare kan forceras loss ur gäddans mun. Hur motverkar jag detta då. Ja det är ingen hemlighet, fiskare har gjort detta i årtionden speciellt folk som trollar gädda och gös med wobbler.

Titta på betet och fundera över krok placeringen. Jag sätter alltid dubbla fjäderingar mellan krok och bete eller bete-ring-lekande-ring-krok. På detta sätt så tar du bort en stor del av hävstångseffekten, kroken kommer längre ut från betet och du kan även i många fall gå ner i krokstorlek och en mindre krok penetrerar bättre än en stor. Sen fundera om du behöver 3 st trekrokar på din wobbler eller 2 st krokar på ditt jerkbait eller mindre gummi bete ? Troligen inte säger jag. På exempelvis wobbler  mellan 22-30 cm räcker det med 2 st trekrokar se bara till att använda rätt modell/storlek och placera dom rätt. Ta bort den mittersta kroken. På beten som är 20 cm eller mindre gäller både gummi och hård beten så kör jag med endast en trekrok i mitten på betet. Då slipper du djupa krokningar i stora gäddkäftar.

Jag skulle ju återkomma om detta med tid och det är en viktig aspekt om du vill att gäddan ska överleva. Håll inte gäddan över vattnet i längre stunder än du själv kan hålla andan. Ca 1 minut. Gäddan behöver ju också syre. Tar det lång tid att kroka loss gäddan så lägg den i håven i vattnet eller en vågsäck så den får andas och vila en stund innan du väger, mäter, fotar fisken. Se till att blöta ner allt ordentligt såsom säck mätbräda osv för gäddan har ett slemskikt som är mycket viktigt för gäddan, tappa inte gäddan i båten och är gäddan stor så stöd den under magen med ena handen. Och för gudsskull och detta är viktigt. Använd ALDRIG LIPGRIP ELLER HUGGKROK. Använd håv och lyft sedan gäddan genom att ta ett stadigt gälgrepp detta gäller även när du ska ta loss krokarna. För många kan det verka otäckt att stoppa ner handen bland tänder och krokar men detta är det ENDA rätta skonsamma sättet att göra det. Det finns handskar som är kroksäkra om du är ovan eller rädd att göra illa dig. Köp sådana och ha med dig då. Träning ger färdighet. 

Sen är även vattentemperaturen viktig för gäddans chans att överleva återutsättningen. När vattnet är mer än 19 grader är det illa att fiska gädda pga av att det är dåligt med syre i varmt vatten och gäddan tar ut sig helt och kan inte återhämta sig efter en drillning. Det är alltid skonsammast att drilla en gädda så kort tid som möjligt oavsett vattentemp. Desto mindre man hanterar gäddan ovanför vattnet desto bättre. Snabb drillning snabb avkrokning snabb återutsättning på rätt sett är nyckeln till att få våra stora gäddor att överleva.

Fundera även om du verkligen måste fota varje fisk du fångar, behöver du verkligen väga den där gäddan på 6 kg om du redan har fångat 1000 sådana i ditt liv ?

2 st Jerkbaits på 15 cm med 1st trekrok
och dubbla fjäderringar.

Wobbler på 20-22 cm med den främre kroken
med ring-lekande-ring samt mitten kroken borttagen.


Tailbeten med stor trekrok fram med dubbla
fjäderringar, bakre kroken är lite mindre.
Gummibeten som är 18-20 cm. Här räcker det också
med en 1st trekrok ungefär mitt på betet.

Gummibete som är 30 cm långt. Här måste du ha 2 st tre krokar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar