söndag 23 juni 2024

Galet bra fiske i sjö i Dalarna

 Idag va vädret perfekt för gäddfiske. Väldigt molnigt och svag västlig vind. Så jag drog med mig min vän Jörgen till en sjö i Dalarna för fiske. Vi åkte runt kl 15 från mig och det tar ca 1.5 timme att åka till sjön. Och fisket va kanon bra hela kvällen. Redan första kasten så hugger det gädda och det är bra snitt på gäddorna med och arga starka som satan. Jiggar flyger åt helvete när gäddorna ursinnigt skakar och sliter i dom. Det hugger bra på det mesta utom jerkbait vi fångade ingen på jerkbait. Stora wobbler, gummin, tails på 20-30 cm va det dom ville äta. 

Utan att ljuga så hade vi snitt på 85 cm och en topp fisk på 105-110 cm (tog aldrig längden på den då den hade krokats djupt i gälarna och det va meckigt att få loss krokarna som vi fick klippa loss den va rätt tagen så vi prioriterade att få i den levande) Men vi mätte en gädda till 99 cm 1 timme tidigare och denna va större.

Jag tappade en riktigt fin gädda på runt 110 cm som hade huggit på en Fox Rage shad 30 cm men vi såg att den satt dåligt med kroken utanpå munnen när den va 6-7 meter från båten och jag tänkte att denna kommer slita sig och det gjorde den. En djupdykning och den tog 4-5 meter lina av rullen så va del loss. Så är fiske ibland.

Men vi slutade på 16 gäddor upp med ett snitt på 85 cm och 3 toppfiskar på 99-110 cm är fan inte dåligt. Och vi tappade ett flertal som inte fastnade eller gick lös.

Riktigt rolig dag med bra fiske, bra väder, gott kaffe med fikabröd.

Och nu när jag hade en vän med i båten så tog vi kort på 2 av gäddorna som vi kunde kroka av väldigt fort och som vi tyckte kan va på bild. Vart bara mina då Jörgen inte vill va på bild med sina. Men fördelningen på antal fisk va nog 50/50 men jag klippte dom största idag.

När det blir fiske nästa gång vet jag inte för enligt smhi så ska det bli äckligt varmt och strålande sol med svaga vindar kommande veckan. Då blir det inget gäddfiske. Men jag kommer ha koll på vädret och kanske på någon plats som är rimligt långt bort är det bättre väder för gäddfiske än där jag bor i Västerås. Då åker jag dit. Ska eventuellt åka upp med brorsan till Norrland till hans stuga inom 3 veckor så då blir det 1 vecka norrlandsfiske efter stor feta arga mamma gäddor. Vi får se.






måndag 17 juni 2024

Gäddfisket har varit trögt men plötsligt händer det.

Senaste 3- 4 passen har varit rätt dåliga fångstmässigt sett. Jag har iofs fiskat med 2 nya bekanta fiskare dom senaste 2 passen i andra vatten än Mälaren och vädret har inte varit speciellt bra för gäddfiske. Antingen sol och bleker eller så har det varit regn och åska. Nu menar jag inte att det på något sett är deras fel. Men när man fiskar med nya bekanta för första gången så blir det lite annat än när man kanske fiskar själv eller med folk man är rejält in fiskade med. Det är absolut bra grabbar jag fiskat med och jag hoppas på fler pass med dessa grabbar. Jag skriver grabbar för det är jag som är gubben i sammanhanget. 

I lördags så satt jag någon timme och kollade sjökortet över två områden i Mälaren jag inte fiskat tidigare. Ett område ganska nära Västerås ett område långt från Västerås. På båda ställena är det gott om friliggande grynnor och fina djupkanter och fina djupvassar. Jag bestämmer mig för att idag Söndag ta det området som är närmast att åka till. Kommer ut på sjön runt 16.30 och har en färdig plan om vart jag ska fiska. 5 ställen som verkar heta och 2 wildcards. Vädret är minst sagt varierande. Det börjar med bleke och strålande sol och varmt som satan. Efter 2 timmar kommer lite vind och duggregn. Efter ytterligare 2 timmar så vänder vinden och mer regn i en timme sen uppehåll till solnedgång.

Fisken står djupt runt grynnor, kanter, uddar och vassar 7-12 meter är betesfisken så gäddorna är troligen inte lång borta. Det är även varmt i vattnet nu ca 18 grader i ytan så att fiska grunda vikar är varken bra eller någon ide om man vill fånga stora gäddor och det är ju det jag vill, att dra ett gäng 70 cm gäddor skiter jag helt i får jag ingen stor kan jag lika gärna vara utan.

Börjar fiska några grynnor från olika håll med olika gummibeten på 23-30 cm med 30 - 40 gram bly. Jerkbaits som kan blyas, samt så klart Wobbler som jag fiskar mycket med. Vid tredje grynnan hugger det några små gäddor över 12 meters djup men ovanför betesstimmet på ca 5 meter. 2 st tog på Mc Rubber The Pelagic 29 cm blåsilver/röd. men knappt 75 cm långa. En tredje på Lazy Shad 20 cm.

Sen blir det inga hugg på över 4 timmar. Solen är snart på väg ner. Ska jag inte kunna få en större gädda då jag hittar så fina ställen med galet mycket betesfisk. När klockan är 22.00 driftar jag en riktigt brant vasskant 3 meter vid vassen 11 meter 20 meter ut. Väldigt mycket betesfisk här. Betet på spöt är nu en Jake wobbler på 30 cm i brun silver färg. Den simmar ca 3 meter djup vid spinnfiske.

Efter ca 30 kast tar det stopp ordentligt och jag känner att denna är större än 75 cm, mycket större. Den stonkar på som fan och tar lina innan jag får stopp på den och den kommer nära nog för mig att håva den. Men jag ångrar mig med håven då jag ser att den sitter bra. Tar det berömda gälgreppet istället för att slippa trassla med håven. Får lös gäddan och känner att den är tung, väldigt bra kondition och full med mat. Mäter den till 105 cm och gissar vikten till ca 8-8,5 kg. Tänkte att nu ska jag fan få igång telefonen för en bra bild fort som fan men det vill sig inte, gäddan är arg och bråkar och telefonen tappas i båten så jag skiter i bilden och låter hon simma iväg ner i djupet. Det va en grann gädda, väldigt mörk vilket är ovanligt i Mälaren.

Får väl anses som en okej dag ändå då jag fiskade ett nytt område som jag ändå bara skrapade på ytan. Det finns mycket kvar att fiska på och utforska. Jag rampade upp båten kl 23.00.

Hittills i år så har hårdbeten, framförallt större wobbler dominerat på större gädda. Roligt som fan då jag faktiskt älskar att fiska med wobbler. 

Nästa pass blir nog på Tisdag eller Onsdag och då det andra området som ligger längre bort. Vi får se hur vädret blir och hur fisket blir...

Jake 30 cm Wobbler



måndag 3 juni 2024

Ny fiske bekant vän

Hur säger man ? Jag har kommit i kontakt med en trevlig snubbe från Bro utanför Stockholm som tydligen följt min blogg en längre tid så det vad faktiskt han som kontaktade mig genom bloggen och undrade om vi inte kan prova att fiska tillsammans. Min första tanke va att "jaha ännu någon som varken har båt, körkort, kunskap igen som vill åka med" Men så tänkte jag att vafan man vet aldrig så jag svarade och bad han skriva till mig på messenger och berätta om sig själv lite. Och tur va väl det. Det visar sig att han är en duktig fiskare som brinner för fisket speciellt gädda. Han har även en mycket fin båt på trailer och bor nära vattnet i Bro. Vi kom överens om att vi ska fiska 2 dagar förra veckan för att se hur vi kommer överens i båt och tänk och så vidare. Vi kom bra överens fiskade bra och skrattade  och åkte båt. Fisket va inte så bra varken på Torsdagen eller Söndagen med denna värme och sol men ett gäng gäddor kom upp ändå och en bonus Gös.

Vi åkte i hans båt på torsdagen och min båt på söndagen. En bonus grej för mig att då han rampar i båten i en privat båtklubb som ligger ruskigt bra till om man vill fiska björköfjärden, brofjärden och där omkring vilket jag älskar så fick jag medlemskap i båtklubben och nu kan rampa där med. (inte gratis man får betala en årsavgift) men nu slipper jag trängas i Bålsta, Stäket  där det är dåligt med parkering eller så får man parkera låångt bort . 

Marcus som killen heter fiskar även en del i Dalälven och vill gärna precis som mig utforska och prova nya vatten och områden. Jag tror att detta kan bli något bra på sikt för man kan inte ha för många BRA fiske vänner som man litar och kommer överens med.

Sen är det alltid detta pussel med att ha tid att fiska mycket, Ha råd att fiska mycket, Kroppen ska orka att fiska mycket fysiskt och psykiskt. Inte alltid pusslet går ihop. Inte ens för mig som dom flesta anser fiskar galet mycket och har ett driv som är av kartan.

Senare denna vecka kommer vädret vända till så som jag vill ha det. Regnskurar, svalare temperaturer runt 17 grader och hårdare vindar. Det vädret som varit senaste 2 veckorna mår jag bara dåligt av. 25 grader och svala vindar är inte mitt prime läge. Nu är Marcus upptagen med resor o annat till efter midsommar så jag kommer fiska med min vän Jörgen och sen en del själv eftersom vädret inbjuder till gäddfiske så blir det nog många pass från torsdag och framåt. Kommer fiska både i Mälaren och Dalarna. Har på känn att det kommer bli bra fiske med stora gäddor upp.

Vi får se. 

/laters